Туристите са изнесли 6 тона пясък от плажовете на Сардиния това лято

Туристите винаги се прибират със сувенири от почивката си. И ако обикновено това са магнити, тениски и чашки за шотове, на италианския остров Сардиния изнасянето на пясък от плажа е сред най-разпространените начини посетителите да запазят частица от острова в сърцето си… и в куфара.

Група активисти наречена “Сардиния обрана и плячкосана” обяви, че по нейни изчисления поне 6 тона пясък са били изнесени от туристи през тази година. Дори и глобите от 500 до 3000 евро не спират плажуващите да се прибират с пясък, миди, камъчета и други природни сувенири от ваканцията си на Сардиния.

Пясъкът по плажовете на втория по големина италиански остров е ослепително бял, а на места – розов, което го отличава и привлича вниманието на почиващите.

Бреговете на остров Сардиния са защитени и от 2017 г. вземането на пясък от тях е строго забранено. Само през юни тази година италианската полиция e заловила и глобила 41 нарушители, а взетият от тях пясък е върнат на плажа. Повечето пясъчни контрабандисти са хванати на летището в Олбия, където митническите служители стриктно следят за спазване на правилото.

Според активистите повечето хора нямат сериозен мотив за действията си и го правят за да го покажат на близки и приятели, да си спомнят за хубавата почивка или дори да го сложат в аквариума си с рибки.

Други обаче не са толкова безобидни. Както с всяко забранено нещо, и тук нелегалната търговия процъфтява. Във фейсбук групи и в други сайтове се продават малки торбички с пясък от Сардиния. Именно чрез такива обяви тези нарушители са заловени от полицията.

Две от най-известните кражби на пясък, които достигат до медиите, са дело на французи.

През септември 2020 г. френски турист е глобен с 1000 евро, след като в куфара му са открити 1,8 кг пясък.

През 2019 г. двойка французи се разминават на косъм от затвор, след като при проверка на багажа им на ферибот са открити 40 кг пясък.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.