Тройни заплати и жилища за медици в регионите, където те не достигат

Министерството на здравеопозването разработва програма, която да осигури медицинските кадри навсякъде в страната, където има недостиг. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който е заедно с премиера в Пазарджик.

Заедно с кмета Тодор Попов те посетиха стария учителски институт в Пазарджик, който ще бъде реновиран за около 1 млн. лева. В областта над 60% от девойките поискали да учат за медицински сестри и лаборанти.

В общежитието ще се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които ще се обучават там от следващата година, стана ясно от думите на Ангелов.

Там могат да се настанят 100 медицински сестри –  сестри, които работят в болницата, след като са завършили и там им се осигурявам място за живеене, и тези, които са последен курс на обучение.

Здравният министър разкри още, че се готви програма за обезпечаването на медицински кадри, там където има недостиг. Водят се разговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти.

“Съответно директорите на болници по места да ги назначат, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там”, посочи той.

Отпуснахме и 1 млн. лв. за закупуването на ангиограф за Кардиологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Той е изключително необходим, тъй като с него ще се осигури по-добро и по-бързо лечение на пациентите с кардиологични проблеми – каквито се получават и след усложнения от COVID-19, добави Ангелов.

Наскоро на правителствено заседание решихме професията “Специалист по здравни грижи” да бъде превърната в приоритетна. Така всеки университет, който разкрие допълнителни места, ще получава допълнителни държавни средства, а студентите ще имат възможност да взимат двойни стипендии, припомни здравният министър.

Бойко Борисов поясни, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.