Трима консерватори напуснаха партията на Мей, обединяват се с отцепниците лейбъристи

Трима проевропейски депутати от британската Камара на общините напуснаха парламентарната група на управляващата Консервативна партия и обявиха, че се присъединяват към новата центристка група от независими депутати противници на действията на правителството по Брекзит, предадоха “Асошиейтед прес” и “Ройтерс”.

Консерваторите Ана Субри, Хайди Алън и Сара Уоластън ще се присъединят към осмината депутати от опозиционната Лейбъристка партия, които вече излязоха от своята групазаради несъгласие с ръководството на Джеръми Корбин и антисемитизма в партията.

Отцепниците се надяват да привлекат съмишленици сред недоволните проевропейски членове на Камарата, както сред консерваторите, така и сред лейбъристите, за да създават центристка сила в британската политика.

Бившият министър Ана Субри, която е твърд противник на Брекзит, се обявява за втори референдум и срещу излизането от ЕС без сделка. Хайди Алън беше активист на движението за оставане в ЕС преди референдума от 2016 г. и оттогава говори за опасностите от напускане на съюза без споразумение. Уоластън, лекар по образование, предупреждава за тежките последици за здравната система при “твърд Брекзит”.

Премиерът Тереза Мей изрази днес съжаление по повод решението на съпартийците й, като подчерта, че процесът по напускане на ЕС не е лесен, но ще продължи съгласно “решението на британския народ”, напомня ДПА. /БТА

ДНЕВНИК

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.