Традицията възкръсва втори път: Джипо, Христофор и Андрей отново ни канят да бъдем заедно за хвърлянето на кръста на Богоявление

Тримата приятели и предприемачи: Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев възкресяват за втори път ритуала за хвърляне на кръста във водата на Йордановден.

Пред журналисти днес те обявиха, че на канят всички желаещи да бъдем заедно на Богоявление, на 6 януари 2022 година в 11.00 часа на плажа на първия язовир на Пчелина.

Специално изработеният дървен кръст от майстор дърводелец от Ушинци, неслучайно с името Йордан, архиерейският наместник отец Георги ще хвърли в ледените води в 11.30 часа. Най-бързият и сръчен във водата ще получи икона на Св. Йоан Кръстител. Ще има огън, топли напитки, греяно вино, гайда и тъпан, и юнашки български хора. Очаква се празникът да продължи поне до 13.30 часа.

Джипо, Христофор и Андрей благодарят специално на ръководството на Община Разград за съдействието в организацията на празника. Благодарение на местната управа и ангажирани от нея институции, ще бъде осигурена безопасността на участниците и зрителите на ритуала: ще има буферни паркинги по пътя към язовира, екип на „Спешна помощ“, водолаз и спасител.

Важно е да се знае, че желаещите да скочат във водата за кръста трябва предварително да се запишат на телефона на Христофор Илиев: 0894 374 528, или на лични съобщения в профилите и на тримата във Фейсбук. Децата до18 години край язовира трябва да бъдат задължително с родителите си.

В най-новата ни история, на Богоявление кръстът ще бъде хвърлен в язовира на Пчелина за трети път. През 2019 година Джипо, Христофор и Андрей  възкресиха, след 23-годишнопрекъсване в Разград, ритуала за хвърляне на кръста във водата на Йордановден. Тогава на Богоявление във ледените води на първия язовир на Пчелина за осветения кръст скочиха трийсетина мъже. Пръв до кръста стигна Галин Цонев.

През 2020 година най-бърз сред 16 смелчаци бе Момчил Петров. Сега, чрез медиите, те двамата получават специална покана да бъдат отново на 6 януари сред множеството хора на Пчелина.

Коронавирусът отмени празника тази година. Но животът е по силен!

„Добре дошли на всички, които искат традицията и духът български да живее. Ако може – нека бъдем в българска национална носия и с трибагреник в ръце!“, призовават Джипо, Христофор и Андрей.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.