Томислав Дончев: Не бих оглавил правителство на ГЕРБ

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV предстоящите парламентарни избори.

По неговите думи твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност, са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.

“Нашата задача в момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото има опит да се компрометира в аванс. Другата задача е добро представяне и ГЕРБ да бъде първа политическа сила с парламентарен ресурс, който да позволи управление”, заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, че не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент е много труден, защото в момента се “правят сметки без кръчмаря” и не се знае каква ще бъде конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е “механично събиране” на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.

“Политиката е като отношенията между хората, трябва да се постъпва честно и почтено. Ако това не може да се случи, няма да има коалиция насила”, заяви Дончев.

Вицепремиерът заяви, че коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това чие е малцинството.

Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората, каза Дончев.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.