Телефонните измамници отново в атака – „прокурори“ и полицаи“ искат пари, за да ловят престъпници

Телефонни измамници отново са се активизирали на територията на Разградска област, предупреждават от пресцентъра на ОД на МВР.

В последните дни са регистрирани четири опита за измами, за които потърпевшите са сигнализирали на тел.112. Схемата, която се прилага, е добре позната: започва с обаждане на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. Жертвите се избират на случаен принцип. Измамниците се представят за полицаи или прокурори, търсещи съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

След бума на измами през 2019 година, когато в Разградска област бяха извършени 19 измами, през 2020 година е регистрирана едва една. През 2021 година са извършени 7 измами, по четири от които има образувани следствени дела, тъй като бяха довършени на територията на Румъния.

От ОД на МВР призовават гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого или по какъв повод!

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.