Талибаните: Войната в Афганистан приключи

Войната в Афганистан приключи и формата на управление в страната скоро ще бъде ясна, обяви говорителят на политическото бюро на талибаните Мохамад Наим в интервю за “Ал Джазира”.

“Уверяваме всички, че ще осигурим безопасност за гражданите и дипломатическите мисии и сме готови за диалог с всички афганистански фигури и международната общност. Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно – свободата на нашата страна и независимостта на народа ни”, подчерта представителят на талибаните, цитиран от Ройтерс и БТА.

Твърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер, цитиран от Ройтерс.

“Ние искаме всички чуждестранни сили да напуснат страната, преди да започнем да преструктираме управлението” в Афганистан, подчерта талибанският лидер. Той отбеляза, че бойците на движението в столицата Кабул са били предупредени да не плашат цивилните и да им позволят да се върнат към нормалното си ежедневие.

Президентът Ашраф Гани също напусна Афганистан и призна, че талибаните са спечелили. Близо 20 години, след като са свалени от власт от водената от Съединените щати международна коалиция, войските на талибаните отново влязоха в Кабул. Сега се очаква да обявят Ислямско емирство в Афганистан.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи призив талибанските бойци и всички страни в конфликта да проявят максимална сдържаност, за да могат да бъдат запазени човешки животи. Редица западни държави започнаха да евакуират дипломатите от посолствата си в афганистанската столица.

Съединените щати са свалили частично знамето на посолството си в Кабул, а почти всичките им служители от дипломатическата мисия са на летището. Това съобщиха от Пентагона и Държавния департамент.

Американските военни части са поели контрола върху летището, за да позволят безопасното отпътуване от Афганистан на американския персонал и на служителите на техните съюзници, чрез граждански и военни полети, допълват властите във Вашингтон.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.