Тайван ще стане част от Китай, дори ако трябва да се употреби сила, заяви Си Цзинпин

Пекин отказва да изключи възможността за употреба на сила спрямо Тайван, заяви китайският президент Си Цзинпин, цитиран от “Франс прес”, предаде БТА. Той подчерта, че страната ще бъде обединена отново.

Пекин “си запазва правото да прибегне до всички необходими средства” срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия, предупреди китайският президент в тържествена реч.

“Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към повторно обединение”, подчерта Си Цзинпин в речта си по повод 40-ата годишнина от “Обръщението към тайванските съотечественици”, довело до подобряване на отношенията, отбелязва “Ройтерс”.

Остров Тайван и континенталната Китайска народна република се управляват отделно от 1949 г., когато приключва гражданската война и комунистите получават властта в Пекин. Китай смята острова за своя провинция и призовава за повторно обединение, припомня АФП.

Въпреки подобряването на отношенията през последните 40 години китайските власти продължават да заплашват с употреба на сила, за да възстановят суверенитета си, ако Тайпе обяви независимост, или в случай на външна намеса.

“Независимостта на Тайван може да доведе само до безизходно положение”, предупреди Си. “Китай трябва и ще бъде обединен отново”.

“Мирното решение на тайванския въпрос е сигурен път към запазване на сигурността и мира в региона и поощряване на всеобщото развитие в интерес на сънародниците”, подчерта китайският президент. Той посочи, че мирното взаимодействие трябва да бъде подкрепяно и от двете страни, отбелязва ТАСС.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.