С 800 лв. по-високи заплати са предвидени за лекарите

Увеличение на основните заплати в сектора на здарвеопазването се предвижда в подписания днес от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация “Подкрепа” и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати колективен трудов договор.

Подпис под документа постави и здравният министър Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Работодателските организации могат и по-късно да подпишат договора.

Новият колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

“Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения”, посочи Сербезова.

Тя подчерта, че преговорите между съсловните организации и здравната каса по Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да постигнат удовлетворителен за всички страни резултат.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.