С участието си на Международен фестивал ТТФ „Пулс” сложи началото на новия си творчески сезон

ТАНЦОВАТА ЗАЛА НА ФОРМАЦИЯТА СЕ НАМИРА В СРЕДНОШКОЛСКОТО ОБЩЕЖИТИЕ И ВРАТИТЕ Ѝ СА ОТВОРЕНИ ВСЕКИ ДЕН, ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ИМА ЖЕЛАНИЕ ДА ТАНЦУВА И ДА РАЗГРЪЩА ТАЛАНТИТЕ СИ

От 10 до 14 септември 2020 г.  в местността Валога, с. Оходен, Община Враца се проведе  шестото издание на Международния фестивал за  древни култури „Сънцето на Тодорка”.

Танцова формация „Пулс” с ръководител Катя Лапатова взе участие  в събитието. Създаден  през 2014 година по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей – Враца, фестивалът  се реализира традиционно от: Община Враца, Младежки дом – Враца и Регионалния исторически музей.

Областна администрация – Враца, Българският младежки червен кръст, Сдружение ТЕМП – АРТ и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ оказват съдействие при провеждането му. Форумът беше открит  от кмета на община Враца  Калин Каменов.

В четири фестивални дни участниците живяха и твориха на туристически бивак в  непосредствена близост до археологическите разкопки. В  дните на събитието бяха организирани кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми, свързани с древността и древното познание. Целта беше да бъдат представени последни новости от света на археологията и древната история. Бяха показани и артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, които бяха представени от различни творчески формации от страната.

ТФ „Пулс” взе участие в една от трите секции, която включваше артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, музикални и танцови програми на любителски групи и творчески работилници.

Участниците тази година бяха от Враца, София, Перник, Разград, Козлодуй, Варна, Копривщица, Мездра и други. Интересен момент беше ритуалното засяване на нива с лимец и експерименталната демонстрация – производство и дегустация на хляб от лимец, като зърното за демонстрациите е отгледано и ожънато в експерименталната нива, засята в близост до археологическите разкопки. Едно предизвикателство беше и кулинарната възстановка „Неолитна храна в Оходен” – възстановка на типичната за епохата храна. Богата беше палитрата на изявите – Експериментална работилница древни възли и плетиво, Приключенска игра „Пътят на Слънцето“ с експерти и  сътрудници от Регионален исторически музей – Враца. А специални гости тази година на събитието бяха  – Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ от Варна.

Премиерният  спектакъл „За хората, земята и хляба“ на Театрално-танцова формация “Пулс” Разград имаше специално място в програмата на фестивала. Сценарият и режисурата са  на Катя Лапатова, хореографията е на  Петя Попова. Сюжетът и посланията на спектакъла са изградени върху една притча за хляба, в която откриваме връзката между майката Земя, която ражда житото, и човека, който прави хляба, стопля го със сърцето си и го полива със сълзите и радостта си. Честният и достоен хляб на българина, роден от здравия български дух.

Танцуващите момичета и момчета от ТТФ „Пулс” получиха много суперлативи, а сълзите в очите на много хора от публиката са показател за силното им въздействие. Удовлетворени и радостни се завърнаха талантите от този фестивал. Той е стимулът  и мотивацията за новата творческа година, която им предстои. Защото да разкажеш живота и преживяванията в танц е наистина красиво, вълнуващо и въздействащо.

Новият творчески сезон за формация „Пулс” вече започна. Танцовата зала се намира в Средношколското общежитие и вратите ѝ са отворени всеки ден, за всеки, който има желание да танцува и да разгръща талантите си.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.