С нови 5%: Турската лира продължава да потъва

Турската лира се срина с 5% спрямо долара в четвъртък, докато страната се подготвя за местни избори този уикенд, съобщава CNBC.

В ранния следобед доларът поскъпва с 4,83% спрямо лирата до 5,5864 лири. Спадът беше предизвикан от данните на централната банка, които показват, че е налице драматично намаляване на международните валутни резерви.

Нетните международни валутни резерви на Турската централна банка са на стойност 142 млрд. лири (24,7 млрд. долара) за седмицата, приключваща на 22 март. Това е понижение с близо 10 млрд. долара за първите три седмици на март.

„Тези данни показват доближаване до критична ситуация“, коментира Тимъти Аш, старши стратег за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management.

Последните 24 часа са драматични за турската лира, тъй като правителството оказва натиск на банките да ограничат достъпа до турски лири за участниците на суаповия пазар или на други пазарни сегменти, за да предотвратят рязък спад в цената на лирата. Този ход има за цел да спре късите продажби срещу валутата преди местните избори в неделя, които се възприемат като своевременен референдум за турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анализатори в Турция очакват загуба за партията на Ердоган. Същите са и резултатите от националните анкетни проучвания сред населението.

Турската валута се срина с около 30% през 2018 г

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.