Съосновател на партията на Ердоган я напусна, за да създаде нова

Бившият турски вицепремиер по икономически и финансови въпроси Али Бабаджан обяви, че напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха турски медии и “Блумбърг”.

Бабаджан, съосновател на ПСР, обясни в имейл до медиите, че има “дълбоки различия” с останалата част от партията за посоката на управление. Очаква се по-късно тази година Бабаджан и Абдуллах Гюл, който бе държавен глава преди Ердоган, да основат собствена партия според източници на “Ройтерс” и други издания, запознати с въпроса. Подобни информации са се появявали и преди във времето около избори в Турция. В последните месеци обаче те съвпадат със силно недоволство както сред турските избиратели, така и у някои членове на ПСР, от икономическото състояние на Турция.

Бабаджан, на 52 г., бе министър до 2015 г. В съобщението си той обяснява, че е станало “неизбежно да се започне ново усилие за настоящето и бъдещето на Турция”. “Аз и много от моите колеги чувстваме голяма историческа отговорност към това усилие.” Той не уточнява за кои колеги става дума.

В политиката е от 2001 г., когато стана съосновател на ПСР. Година по-късно е министър на икономиката, от 2007 до 2009 г. заема друг пост в кабинета на Ердоган – външен министър, преди да получи вицепремиерско място. Между 2005 и 2011 г. е главен преговарящ за влизането на Турция в ЕС

.ДНЕВНИК

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.