Създават нова партия в САЩ

Група бивши представители на Републиканската и Демократическата партия в САЩ създават политическа партия, която според тяхната визия трябва да се превърне в третата политическа сила в страната, съобщи Ройтерс.

Новата партия се нарича “Напред” и ще се председателства от бизнесмена и бивш кандидат за президент на Демократическата партия Андрю Йънг и бившия губернатор на Ню Джърси Кристин Тод Уитман.

Основателите му се надяват, че техният политически съюз ще се превърне в жизнеспособна центристка алтернатива на републиканците и демократите.

Създателите на партията смятат, че основните им цели са “да вдъхнат нов живот на една справедлива и просперираща икономика” и “да дадат на американците по-голям избор на изборите и по-голямо доверие в работещо правителство”.

Началният бюджет на партията ще бъде 5 млн. долара. Новият политически съюз планира да завърши регистрацията и да участва заедно с републиканците и демократите във всички 50 щата през 2024 г.

Основателите на новото политическо движение смятат, че “рекорден брой американци” искат да създадат трета политическа партия, която да предложи алтернатива на раздробеното американско общество.

Както отбелязва агенцията, все още не е ясно дали “Напред” ще може да окаже някакво въздействие върху двупартийната политическа система в САЩ, а политическите експерти са скептични относно перспективите на партията.

В САЩ има двупартийна система от средата на XIX век. Другите партии не играят значителна роля в живота на страната и са малко известни на широката общественост, въпреки че има около 40 други национални политически сдружения на федерално равнище и още толкова на регионално равнище.

Те са известни като “трети” или “малки” партии, а техните кандидати на изборите се наричат “кандидати на трети партии”. Три от тях се смятат за най-авторитетни: Конституционната партия, Зелената партия и Либертарианската партия.

Vesti.bg

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.