Съдът остави в ареста лихваря от Китанчево

Състав на Окръжен съд – Разград определи постоянна мярка „задържане под стража“ на Станимир Серафимов от исперихското село Китанчево, обвиняем по досъдебно производство за лихварство и пране на пари в периода от януари 2020 г. до 03.06.2020 г.

От пресслужбата на съда припомнят, че 46-годишният мъж бе задържан при спецакция, при която от дома му бяха иззети близо 20 000 лева, голямо количество златни накити, 13 леки и 3 товарни автомобила.

Според държавното обвинение по време на разследването са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че Станимир Серафимов е извършил престъпленията по настоящото досъдебно производство. Прокурорът по делото го описа като личност с висока степен на обществена опасност, а неговото незадържане ще осуети разследването.

Защитата на обвиняемият поиска определяне на по-лека мярка за неотклонение – „парична гаранция“ или „домашен арест“. Представена бе характеристична справка за личността на обвиняемия от кмета на село Китанчево и годишна данъчна декларация за 2019 г., подадена в НАП от Станимир Серафимов, за реализирани от животновъдство доходи от над 23 587 лева. Адвокатът му заяви още, че иззетите автомобили са с много ниска стойност, тъй като са доста стари, а златните накити разпределени между 5-те членове на домакинството са по около 100 гр. на човек.

В правото си на последна дума пред съда обвиняемият каза, че има добитък, за който няма кой да се грижи, тъй като съпругата му е оперирана, а синът му е със счупена ръка и поиска „домашен арест“.

Въз основа на свидетелските показания съдът прие, че е налице обосновано предположение за авторство на деянието.

Съществува и реална опасност да окаже въздействие върху свидетелите.

По отношение на заявеното от Станимир Серафимов, че няма кой да се грижи за животните му – около 170 овце и 4 телета, съдът намери, че не е установено, че е невъзможно други лица да се грижат за тях.

Въз основа на всички събрани данни и доказателства съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

Обвиняем за лихварство е и синът на Станимир – 30-годишният Танер Г., чието участие е като помагач в престъпната дейност. След преценка на събраните до момента доказателства на Танер е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.