Съветниците не приеха предложението за по-висока такса смет

КМЕТЪТ БОЯДЖИЕВ ОПРЕДЕЛИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ КАТО ПРОВАЛ И ПРОГНОЗИРА КРИЗА С БОКЛУКА В РАЗГРАД ОЩЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩОТО ЛЯТО, КАТО ТАЗИ В НЕАПОЛ ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ

Както се и очакваше, бурно и наелектизирано бе обсъждането на предложението на кмета Денчо Бояджиев и местната администрация за драстично увеличение на такса смет в община Разград за 2021 година. В изказванията имаше и открити заяждания, и кристални образци на политически речи, части от които кметът Бояджиев обеща да цитира на сесия веднага след средата на годината, когато според него и експертите в общината тук ще настъпи криза с боклука като тази в Неапол от преди десетина години. Бояджиев нарече провал управлението на отпадъците в последните години.

В дискусията от ГЕРБ твърдяха , че настоящите управници не могат да се справят с проблема и припомняха свои успехи, от БСП предложиха в свой стил повишение на таксата, ама по-малко и по равно за всички. ДПС определи предложението за новата такса като жестоко по време на пандемията. „Кауза Разград“ настоя най-после за единение сред съветниците, поне когато става дума за изключително важни за всички хора в общината въпроси. От „Демократична България“ настояха за стриктен контрол при сметосъбирането, сметоизвозването и третирането на отпадъците, както и за контрол кой и какво изхвърля в контейнерите само за битов отпадък. Което кметовете на селата не правят.

Аргументите на местната управа за новата такса смет бяха свързани с факта, че нараства големият дисбаланс между недостатъчните приходи от такса битови отпадъци и увеличаващите се разходи за дейност „Чистота“. Таксата не е променяна от декември 2014 г., в който период 3 пъти е увеличен размерът на отчисленията, които всяка община внася в Регионалната инспекция по опазване на околната среда. В същото време има и разлики между събираемостта в общинския център и останалите населени места, поради което се налага дофинансиране на сметосъбирането по селата – в Разград към момента събираемостта е 81%, а в Ясеновец например – 39%.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено със 17 гласа: ВМРО /“Кауза Разград“/, Милен Минчев от „Демократична България“ и  съветниците от Земеделски народен съюз се въздържаха, против гласуваха ГЕРБ, ДПС и останалите съветници вдясно. Докладната подкрепиха само шестимата от БСП.

На заседанието съветниците не приеха и още няколко предложения: за нов ценоразпис за продажба на дървесина от ОП ”Разградлес”; за извършените корекции на бюджета през третото тримесечие на 2020 г., не се съгласиха и да бъде разделен поземлен имот с площ 457 633 дка във връзка с подготовка за включване на Община Разград в т.нар. „Зелена сделка”; както и с продажбата на общински терен от 358 кв.м в Западна промишлена зона.

Приети бяха обаче изменение в Наредба №14 на Общинския  съвет за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, свързано с възможността да се освобождават различни институции от такса смет. Така остава в сила каузата, според която читалищата, детските градини, детските ясли, училищата са освободени от тази такса. С друга докладна, свързана с Наредба №14, бе взето решение за освобождаване от такса за издаване на удостоверение за идентичност на лице с различни имена. Съветниците дадоха съгласие Община Разград да кандидатства за финансиране по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна помощ „Топъл обяд по време на пандемия от COVID-19” по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане 2014-2020”, както и за създаване на нова социална услуга „Асистентска подкрепа” за 144 потребители.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.