Страх, измами и псевдополитика в Добрич

За широката публика вече е видимо, че регионът на Добрич освен, че се превърна в мястото създало най-големите богаташи в България, също така е и мястото в което измамите и корупцията виреят върху толков плодотворна почва, че скоро Добруджа ще е известна не с пшеницата си, а с обема мошеници родени на квадратен метър.

След скандалите и измамите около кликата на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и аферата “Суджукгейт”, както и след десетките неграмотни олигарси прибрали през последните години близо милиард лева от европейски програми сега Добрич лъсна в нов скандал, но със стари лица.

В този случай става дума освен за псевдополитика и купуване на гласове, но и за измами между бивши “партньори”, част от които на държавна служба.

 

Кои са старите лица?

На първо място това е вече осъденият веднъж условно на 2,5 години с 5 години изпитателен срок през 2018 г. бивш директор на дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в областната управа на Добрич, Пламен Ганев.

Другото лице в тази измама с тежък селски привкус е неговата съпруга и шефка на ДПС – Добрич, Неджля Амди – Ганева. Същата на последните избори бе водач на листата на ДПС в Добрич.

Третият герой в аферата е протежето на семейство Ганеви, Николай Якимов, а четвъртият герой е техният бивш “партньор” и настояща тяхна жертва Радослав Радичков.

 

За какво иде реч в поредния мошенически сюжет?

Малко преди евроизборите миналата година семейство Ганеви, по стар нашенски, мошенически и изборен ритуал, се свързва с Радослав Радичков с молба той да им бъде посредник в купуването на гласове за изборите. Радичков от своя страна е добре известен в региона като човек с контакти сред малцинствата, както и с опит и влияние в тази насока. Семейство Ганеви се уговарят с Радичков, че са готови да му платят по 50 лева за всеки един глас, който той осигури за представляваната от тях партия. Нещо повече. Още на срещата им те персонално дават на Радичков 560 лева в знак на предварителна благодарност на неговите бъдещи услуги, като обаче го обеждават да разпише обикновен разходен орден с вписаната в него сума под предлог, че с него те трябва да се отчетат пред ръководството на партията.

По думите на Радичев това е подчерга на Неджля Амди – Ганева, когато му поръчва за купуването на гласове

Самият Радичев отказа да коментира свършил ли е поръчаната от семейство Ганеви задача, като посочи, че в момента се води дело и би желал да коментира темата единствено пред съда.

В същото време от наши източници медията ни научи, че около месец след евроизборите протежето на семейство Ганеви, Николай Якимов е поискал от Радичев да му върне сумата от 8600 лева. Като доказателство Якимов показва на Радичев бордерото подписано преди месеци пред Ганеви като този път обаче там не фигурирала сумата от 560 лева, а сумата от 8600 лева. Нещо повече, като допълнително доказателство Якимов показал на Радичков издаден касов бон, което само по себе си е абсурдно тъй като, ако става дума за личен заем никой не издава касов бон.

Според нашите източници тази наглед дребна афера е само началото на една сложна вървулица от измами и мошеничества омотаващи в драматичен възел местни политици, партийци и обикновени селски мошеници.

Разказваме ви този случай, защото той прекрасно онагледява взаимоотношенията между власт, граждани и политика по места в страната ни. В този ред на мисли може би е време следващият път когато главният прокурор Иван Гешев посети Добрич да обърне повече внимание не само на битовата престъпност, но и на тази която се шири на областно ниво в целия регион.

wow-media.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.