Стихията Ковид-19. И Разград.

Д-р Иван Киселов е специалист белодробни болести, вътрешни болести, бронхология, медицина на съня.

Специализирал е белодробни болести в Клиниката по пулмология на Университетска болница “Света Марина” – Варна от 2002 г до 2004 г, бронхология  – 1999 г.  в същата клиника, 1998 г. – в Клиниката по гастроентерология и Клиниката по рентгенология е специализирал ехографска диагностика на коремни органи и плеври, медицина на съня – 2012 г. в кралският колеж в Единбург Шотландия.Има над 25 години стаж по специалността.

Собственик на Медицински център „Ре Спиро“ в Разград.

=====================================

Стихиите са природни феномени, които причиняват тежки вреди на живите същества и на аморфния свят.

Наричам стихия  Ковид-19, защото тя е биологична стихия, стоварваща се върху човечеството в момента. Модерните общества се предпазват от стихиите с превенция и резултатите са колкото може по-малко вреди от явлението.

Как стоят нещата при нас?

Резултатите са налице: Много висока заболеваемост, никакъв алгоритъм за диагностика и лечение на Ковид. Хаос в системата и много висока смъртност /вчера прочетох, че в Разград тя е най висока/.

Защо? Какъв е анализът? Моята гледна точка:

Нашите деди /учители / ни завещаха система на здравеопазване, в която във всяка болница имаше отделение по белодробни болести със самостоятелен статут /самостоятелен вход, лаборатория, рентген, чакални, разделени на два сектора, самостоятелни сгради/. Това се правеше от презумция за сигурност. Защото дихателните инфекции са най-разпространените и най-контагиозните. Хората ги наричаха „Тубдиспансери“, защото имаха и превенционални, диспансерни функции.

Тези структури спасиха България от Туберкулоза и смело мога да кажа и от Свински грип през 2009 г. Тогава никой не чу за криза и хаос в системата. Тогава също имаше висока заболеваемост и смъртност.

Сещаме се, че тези структури обучаваха и  кадри, които да поемат отговорност и да се справят с дихателните биологични стихии.

След 2009 г. поголовно в страната се разформироваха тези отделение /Казваха: няма туберкулоза и опасни  дихателни инфекции/. Разгониха се кадрите, обучени за справяне с тези  заболявания. Нещо повече – искаха да затворят и инфекциозните отделения, даже на места го направиха /нямало инфекциозни болести вече!/

Това  е действителността в момента. В българските болници няма структури, готови за диагностика и лечение на Ковид болни, няма кадри. Няма и превенция.

Съответно стихията нанася най сериозни белези на тези, които не са се подготвили за това!

Иначе през нашия център са преминали над 950 пневмонии за периода от март до сега.Имаме 1 смъртен случай, 56 хоспитализирани и впечатления за траен имунитет в районите, които бяха поразени  през  първата вълна.

Hits: 81

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.