Стефан ПЕНЕВ: Реколтата ще е добра, но пазарът е непредвидим

АКО СЕ ЗАПАЗИ СИТУАЦИЯТА В СВЕТА ТАКАВА, КАКВАТО Е СЕГА, ДОГОДИНА ЩЕ Е ТРУДНО, МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВАТ И КАТАКЛИЗМИ

„Очаква ни добра реколта, дъждовете от последните дни компенсираха стреса от сушата, особено у есенниците през април и май, каза днес Стефан Пенев, на организирания от ЕТ „Стефан Георгиев – НИМ“ Ден на пшеницата. Пред земеделци от целия Североизток на опитната поле на фирмата край Лозница зърнопроизводителят представи 56 сорта пшеница, 18  – ечемик, 7 тритикале и 2 – ръж. Всички – с много добър потенциал. По-голямата част от тях са нови за българското поле – всички са чуждестранна селекция, производство на осем семенарски къщи от Европа.

Стефан Пенев прогнозира средни добиви в Лудогорието от над 600 кг/дка пшеница. Проблем според него ще са непредвидимите пазари – във Франция и Италия е суша, а в Украйна има залежали 18-20 млн. тона зърно от миналогодишната реколта. Не били добри новините и за реколтата в Аржентина, Бразилия и Китай.

„Заради глобалната криза: високите разходи за торове, препарати за растителна защита и горива, това лято не можем да очакваме цени от 300/400 лева за тон, а от 600 до 700 лева за тон“, прогнозира агробизнесменът.

„Ако се запази ситуацията в света такава, каквато е сега, догодина ще е трудно, може да очакват и катаклизми в зърнопроизводството,“ категоричен е Стефан Пенев. И се мотивира с факта, че сегашната стопанска година е започнала спокойно, а ценовата лавина се е стоварила върху фермерите по-късно. Очакваните цени на борсата могат да ги компенсират сега, но през 2023 – едва ли.

Стефан Пенев не се е отказал от идеята се да организира на фирменото опитно поле и Ден на царицата на полето – царевицата. Най-вероятно в края на юли/началото на август той ще представи пред колеги, партньори и клиенти 100 хибрида царевица. И да обсъдят новостите в нейното отглеждане.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.