Стартира 19-та Детска академия по безопасност

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на “Еколято 2019”, съобщиха от пресцентъра на МВР в Разград.

Откриването бе с демонстрация на служебно куче, а после участниците отговаряха на въпроси от викторина.

Основен организатор на инициативата е полицията – три от секциите се сформират от нейни структури. Това са Криминалистична лаборатория, Пътна полиция и Пожарна безопасност. Гости на първата за това лято академия бяха децата от Сдружение „Жанета“.

Демонстрация за всички присъстващи направиха полицаите – водачи на служебни кучета. Немската овчарка показа как се залавя въоръжен и опасен престъпник.

Експерти от научно-техническата лаборатория разказаха на децата от първата смяна на “Еколято 2019” за своята работа. В захлас малчуганите слушаха как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как “невидимото става видимо” и се снемат дактилоскопски следи.

По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията. Партньори на ОДМВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите. Специалисти от РИОКОЗ пък провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия завършиха 70 деца. Втората академия ще се проведе на 26 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 9 август.

Инициативата се провежда вече 19 години. Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност и химикали/ станаха факт благодарение на спонсорите “Амилум България” и “Балканфарма-Разград”.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.