Старозагорският митрополит ще отслужи литургия в потопената църква в язовир Жребчево

Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан в потопената във водите на язовир Жребчево 120-годишна църква „Св. Йоан Рилски Чудотворец”. Така сагата дали е православен храм потопената в язовира църква приключва с щастлив край.

„Населено място тук има от 15 век. Храмът е осветен през 1892 г., а през 1962 г. е изселено населеното място заради строежа на язовира. Пролетно време църквата е потопена във водите на язовира, а в края на лятото изплува”, разказва Петър Курумлиев от Инициативен комитет за запазване на храма.

След изоставянето на село Запалня храмът остава потопен през по-голямата част от годината във водоема. В началото на тази година християни, носещи дълбоко в себе си вярата, започнаха инициатива, за да може отново под звуците на камбана да се прекръстят, да запалят свещ и да се помолят в мистичния храм на язовир Жребчево.

Лично Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще отслужи божествена света литургия в потопения храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в язовир Жребчево.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.