Стана ясно колко българи са се срещали с COVID-19

Стартирало е проучване за установяване колко хора са се срещали с коронавируса досега, това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров на специален брифинг пред медиите.

Около 43% от населението в страната се е срещало с COVID-19. Изследвани са над 2600 лабораторни проби, подбрани на случаен принцип в периода 25 май – 11 юни 2021 г., от 38 населени места в страната. Това показва представена презентация на частна лаборатория, която е направила собствено проучване в опит да се посочи точно колко българи са се заразили с COVID-19.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Проучването все пак не е национално и представително, тъй като има области, от които не са изследвани достатъчно проби. Все пак то показва, че вероятно броят на изкаралите коронавируса е около 6 пъти по-висок от официално регистрирания, посочиха на брифинга.

“Дори изкаралите COVID-19 трябва да се ваксинират”, каза д-р Калъчев и допълни, че ако решат да отложат ваксинацията, те трябва да си направят тест за антитела, така че да е ясно колко силен е имунитетът им срещу коронавируса.

Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички преболедували, хоспитализирани и ваксинирани.

„Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, тези, които са лежали в болница, както и тестваните”, посочи д-р Кацаров.

„Ще бъде извлечена цялата налична информация за тестваните за антитела от 1 март миналата година досега. Събирайки тези данни, ще получим най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Пречката да се изследват всички хора с антитела е, че когато се срещнете с вируса, ги образувате, но след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат”, обясни Кацаров и уточни, че това не означава, че тези хора вече нямат имунитет срещу COVID-19.

„Между 2 седмици и 1 месец е срокът, който програмистите казаха, че това може да бъде реализирано. Всички лаборатории, болнични и извънболнични заведения ще предоставят данни. Администраторът на данните могат да извлекат информацията от всички, които са купили медицинския софтуер. Ще пуснем обществена поръчка, но цената ще бъде от порядъка на 10 000 – 15 000 лв. Досега сме платили стотици милиони за битката с ковид. Ще получим изключителна ценна информация”, подчерта още служебният здравен министър.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.