Спасената бойна светиня на 19-ти пехотен полк развълнува публиката в Разград

Само за няколко часа вчера разградчани имаха възможността да видят спасеното бойно знаме на 19-ти пехотен полк в края на Първата световна война.

Знамето пристигна от Шумен, където гостува във връзка с кампанията „Бъди войник“. То беше експонирано в една от залите на Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, а специалистите от Регионалния исторически музей бяха подготвили мултимедийна презентация, която разказва историята на спасяването му.
Директорът на РИМ – Разград Галена Радославова даде официален старт на еднодневната експозиция, като подчерта, че събитието е във връзка със 100-годишнината от връщането на знамето в щаба на полка в Разград. Вълнуващата история по спасяването на бойните знамена през есента на 1918 г. разказа Нели Николова, главен уредник в РИМ. Тя разказа, че е известен фактът как по време на заложничеството на 19-ти пехотен полк след Солунското примирие от 29 септември 1918 г., за да не попадне знамето на полка в плен, нашите войници инсценират изгаряне на полковата светиня и по този начин я спасяват. По-неизвестен е фактът, че това не е единственият такъв случай по време на заложничеството на българските военни части, а масово явление. Когато през есента на 1918 г. българските войски на запад от скопския меридиан трябва да останат в „пленничество“, военната ни история е богата на случаи на спасяване на бойните знамена. Командирът на полка – подполковник Марин Куцаров, заявява, че знамето му се числи, че носи лична отговорност и поема неговото опазване. 139 дни го носи със себе си – увито около тялото си, под ризата си или зашито под хастара на шинела си, заравял го е и в земята. И така до 11 май 1919 г., когато отново го връчва на полка в Разград. В последните дни от живота си генерал о.з. Марин Куцаров признава пред сина си: „Върнах се в България с него и спасих честта на полка си!“
Днес спасените бойни знамена се съхраняват във фонда на Националния военноисторически музей – София. А с гостуването на знамето в Разград отбелязваме 100-годишнината от оня 11 май на 1919-та, когато полковата светиня се завръща в Разград, пазена и донесена от своя спасител – полковник Марин Куцаров. В края на изложението си Н. Николова благодари на началника на Военно окръжие – Шумен, подполковник Георгиев, автор на идеята да се отбележи по подходящ начин достойната 100-годишнина. Благодарност беше отправена и към младши сержант Райнов, който пое отговорността да донесе знамето в Разград, за да се поклонят разградчани пред него.
„Поклон пред спасената светиня! Поклон пред нейния спасител! Поклон пред всички, които останаха по бойните полета, за да защитят единението и честта на Отечеството!“ – завърши словото си Нели Николова.

Инициативата се радваше на добро посещение. Много трогателно беше посещението на първокласници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“, които с удивителен интерес и любопитство слушаха разказа на уредника как командирът на полка е спасил от плен бойното знаме. Много мило беше и посещението на семейство Якимови – Ивайло Якимов е автор на родова книга, в която значително място отделя на прадядо си Иван Шопов, участвал в Първата световна война в редовете на 19-ти пехотен полк и очевидец на спасяването на знамето. В книгата си той е разказал и историята на бойното знаме, както и за брата на Иван Шопов – Цоньо, загинал на фронта. Организацията на офицерите от резерва и запаса, родолюбиви граждани, ученици, организацията на Български червен кръст в Разград, която в този ден също имаше празник … – всеки, който се докосна вчера до спасената светиня, беше видимо развълнуван.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.