Социалните служби са предотвратили изоставянето на близо 2000 деца за година

През миналата година социалните служби са предотвратили изоставянето от родителите им на повече от 1777 деца, съобщи днес по Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той допълни, че държавата работи с идеята, че е най-добре детето да остане в семейната си среда.

Темата с изоставените от родителите си деца стана актуална отново през миналата седмица, когато бебе беше намерено на стълбищна площадка в блок в столицата. По повод този случай Бисер Петков посочи, че ден преди да изостави детето си, семейството е посетило дирекция за социално подпомагане с идеята да го оставят там, но след като самоличността им била установена, са си тръгнали.

В крайна сметка майката и бащата на бебето бяха установени и задържани. Детето за момента е в социален дом, предстои да се реши съдбата му. Бисер Петков каза, че през миналата година са изоставени около 1000 деца.

3300 са случаите на извеждане на деца от семействата, като в над 1000 случая това се наложило заради изоставянето им. Петков уточни, че в другите случаи се е действало според закона, като всеки такъв акт подлежи на съдебен контрол. В 50 от случаите магистратите не са одобрили намеренията на социалните.

Министърът отхвърли спекулациите, че социалните служби ще получат нови правомощия по повод извеждането на деца от семействата. Слухове за готвена масова такава акция предизвикаха паника в ромските квартали на няколко населени места през миналата седмица.

В отговор на въпрос Петков каза, че когато се наложи извеждане на дете от семейството му, първо се търси настаняване при роднини, приемни семейства, общежития от резидентен тип и последната мярка е социален дом.

Социалният министър коментира и увеличаването на пенсиите догодина, като слез 1 юли те ще се вдигнат с около 6.6%, като средната стане 412 лева. По план минималната работна заплата ще стане 610 лв. от 1 януари, предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор, обяви още Петков.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.