След магическия сезон Бензема спечели категорично “Златната топка”

Карим Бензема е носител на “Златната топка” за 2022 г. Нападателят на “Реал” (Мадрид) получи най-ценното индивидуално отличие във футбола на церемония в Париж. На 34 години Бензема е най-възрастният победител от 1956 г. насам.

Бензема беше абсолютен фаворит за приза, след като изигра изключителен сезон с екипа на “Реал”. Той помогна на състава да спечели за 14-ти път Шампионската лига, както и 35-та титла в Ла Лига. Французинът завърши като голмайстор и в двата турнира. Той отбеляза 15 гола в Шампионската лига и 27 в испанското първенство.

Общо през сезона Бензема записа 44 гола в 46 срещи във всички турнири, в които добави и 15 асистенции.

“Работих много сериозни през всички тези години и никога не съм се отказвал. Имах пример, който да следвам – Зинедин Зидан”, каза Бензема, получавайки наградата именно от легендата на френския футбол. “Горд съм от моето пътешествие във футбола, беше трудно за мен и за всички около мен”. Той се обърна и към идола си Роналдо, който присъстваше в залата. В крайното класиране Бензема изпреварва Садио Мане и Кевин Де Бройне. Роберт Левандовски е четвърти в анкетата.

За пръв път най-ценното индивидуално отличие се връчва на база представянето през сезона, а не на календарната година, както беше досега. Причината е световното първенство в Катар, което ще се проведе през ноември и декември.

Топ 10

  1. Карим Бензема (Реал М, Франция)
  2. Садио Мане (Ливърпул, Сенегал)
  3. Кевин Де Бройне (Ман Сити, Белгия)
  4. Роберт Левандовски (Байерн М, Полша)
  5. Мохамед Салах (Ливърпул, Египет)
  6. Килиан Мбапе (ПСЖ, Франция)
  7. Тибо Куртоа (Реал М, Белгия)
  8. Винисиус Жуниор (Реал М, Бразилия)
  9. Лука Модрич (Реал М, Хърватия)
  10. Ерлинг Холанд (Борусия Д, Норвегия)

Бензема е едва вторият футболист през последните 15 години, който нарушава хегемонията на Лионел Меси (7 приза) и Кристиано Роналдо (5). През 2018 г. “Златната топка” спечели съотборникът му в “Реал” Лука Модрич.

Анкетата през 2022 г. е и първата от 2005 г. насам, в която Меси не беше сред номинираните. През миналата година аржентинецът спечели за рекорден седми път приза. Кристиано Роналдо завърши 20-ти в класацията, неговото най-ниско класиране от 2005 г.

Бензема е петият французин в историята, който печели “Златната топка” след Раймонд Копа (1958 г.), Мишел Платини (1983-85), Жан-Пиер Папен (1991) и Зинедин Зидан (1998).

При жените за втора поредна година “Златната топка” печели Алексия Путеяс. Испанската звезда на “Барселона” изпревари Бет Мийд (“Арсенал”, Англия).

Халфът на “Барселона” Пабло Гави получи трофея “Копа” за най-добър млад футболист. Най-добрият вратар е Тибо Куртоа от “Реал” (Мадрид), получавайки приза “Лев Яшин”.

На церемонията в Париж бяха връчени и специални призове на имената на Герд Мюлер и Сократес. Призът “Мюлер” спечели Роберт Левандовски за най-добър голмайстор (клубни и национални отбори), докато Садио Мане получи тази на името на бразилската легенда.

“Манчестър сити” спечели наградата за клуб на годината.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.