Следи от самолети в небето или конспиративната теория „кемтрейлс”

Бум в социалните мрежи на снимки, показващи следи от самолети в небето. Следите са ежедневие, а привържениците на конспиративната теория „кемтрейлс” смятат, че така се разпръскват отровни химикали.

„Сутринта над Пловдив беше решетка! Според мен бяха пръскали в ранните часове, към 4-5 сутринта”,  „Утре ще пръскат с мозък! Излизайте смело” – това са само част от коментарите в социалните мрежи.

Учени казват, че дирите, които самолетите оставят, не са отрови, а кондензационни следи.

„Това са облаци от микроскопични ледени кристали на височини от над 6-8 км., където прелитат гражданските самолети. Над България, поради войната в Украйна, и над Румъния, у нас трафикът е засилен, но няма нищо опасно”, увери синоптикът Петър Янков.

След някои самолети „опашките” изчезват за минути, а при други остават за дълго. Рекордът е 18 часа. Причината се крие в скоростта на вятъра, атмосферното налягане и температурата.

„В един момент се получава като шапка отгоре, която с часове не се разсейва и казват: „Нас с химикали ни отровиха отгоре” и теорията започва да работи”, твърди авиоекспертът Ангел Борисов.

Подозренията се захранват и от снимки на самолети, пълни с бидони. „Когато един самолет трябва да получи разрешение за експлоатация, той трябва да докаже различни маневри с различно тегло на борда и вместо да се вземат истински хора пътници, които да симулират това тегло, взимаме бидони, пълни с вода или с пясък”, обяснява пилотът Марио Бакалов.

Въпреки всичките доводи, съмнението у хората остава.

Darik.bg

Hits: 13

One Reply to “Следи от самолети в небето или конспиративната теория „кемтрейлс””

  1. Колкото и парадоксално да звучи, но при съвременните условия на научно-техническия прогрес конспиративните теории намират все по-благоприятна среда за масово налагане и разпространение по света, вкл. и в България. Хората, които вярват в тях никак не са малко и те не могат да бъдат разубедени от тяхната заблуда. Лесното разпространение на тези множество измислени теории естествено се дължи на интернет и другите средства за масово осведомяване, както и на множеството езотерични и окултни книги по книжарниците. Обаче причината такива теории да намират подходяща “почва” за избуяване е увеличаващото се в световен мащаб недоверие на хората към всичко, което се разпространява чрез официозните средства, както и към поведението на управляващите елити. Това недоверие някак неусетно и незаслужено се пренесе към науката и учените, като се наблюдава във все повече сфери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.