Слабаков ще е в комисията по култура на европарламента, Йончева – по правосъдие

Европейският парламент (ЕП) гласува снощи разпределението на евродепутатите в парламентарните комисии.

В следващите пет години в ЕП ще работят 20 комисии и две подкомисии. Предстои парламентарните комисии самостоятелно да определят свои председатели.

Българските евродепутати, които ще работят в комисиите и подкомисиите, са разпределени, както следва: Асим Адемов (ГЕРБ/Европейска народна партия) – комисия по култура и образование; Александър Йорданов (СДС/ЕНП) – комисия по външни работи; Атидже Алиева-Вели (ДПС/”Обнови Европа”) – комисия по заетост и социални въпроси; Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) – комисия по правни въпроси; Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) – комисия по вътрешния пазар и защита на потребителите; Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) – комисия по регионално развитие; Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) – комисия по култура и образование; Иво Христов (БСП/Социалисти и демократи) – комисия по промишленост, изследвания и енергетика; Илхан Кючюк (ДПС/”Обнови Европа”) – комисия по външни работи; Искра Михайлова (ДПС/”Обнови Европа”) – комисия по промишленост, изследвания и енергетика; Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) – комисия по промишленост, изследвания и енергетика; Елена Йончева (БСП/Социалисти и демократи) – комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и подкомисия по сигурност и отбрана; Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) – комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и комисия по петиции; Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) – комисия по заетост и социални въпроси, както и комисия по петиции; Петър Витанов (БСП/Социалисти и демократи) – комисия по транспорт и туризъм; Сергей Станишев (БСП/Социалисти и демократи) – комисия по външни работи; Цветелина Пенкова (БСП/Социалисти и демократи) – комисия по бюджетен контрол, както и комисия по регионално развитие, предаде БТА.

Сред заместник-председателите на европарламента, определени вчера, няма българи. Сергей Станишев първоначално бе предложен от лидерите на ЕС за председател на институцията за две години и половина, но след това групата на социалистите и демократите в ЕП реши да номинира Давид Сасоли от Италия, който бе одобрен за председател.

През този мандат европарламентът ще има седем политически групи. За депутатите не е задължително да се присъединят към която и да е от тях. Към момента 57 членове на парламента ще останат извън съществуващите групи.

В същото време политическите групи имат определени предимства – те определят дневния ред на европарламента, получават повече време за изказвания в пленарна зала, разполагат със свой персонал и бюджет за организиране на срещи и разпространение на информация. Групите също така определят състава на парламентарните комисии и делегации, се посочва на сайта на европарламента.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.