Скит в скалите над река Чаирлъка

Неизвестен досега малък скален манастир от епохата на Първото българско царство е открит на територията на Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“.

Скитът се състои от три пещери, килия и скална църква. Открит е при експедиция на спелеолози от Българското пещерно дружество, а че става дума за монашеска обител потвърждават историци и археолози. Основната теренна работа е извършена от пещерняците. Заради следите от обработка и човешко присъствие, те се връщат отново заедно със специалисти от музеите в Исперих, Разград, Русе и Силистра.

„Килията представлява допълнително обработено помещение, около 12 квадрата, недалеч е още по- добре оформеното второ помещение, с апсида на изток, т.е. скалната църква. В близост са трите естествени пещери, като в едната също има следи от човешко присъствие. Става дума за малка монашеска общност, вероятно 5-6 души. Апсидата е елипсовидна, много добре изваяна, рядка за скалните манастири в този регион“, казва проф. дин Георги Атанасов. Манастирският комплекс се датира в X- началото на XI век.

По думите на проф. Атанасов, откритият скит не само разширява географията на скалните манастири от епохата на Първото българско царство, но и потвърждава идеята, че в този период те не са изолирани от светския живот.

Радио Шумен
Снимка: Българско пещерно дружество, Сашо Попов

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.