Скандал в СЗО: Служители изнасилвали жени в Конго по време на епидемията с ебола

Най-младата им жертва е била едва на 13 години

Повече от 80 предполагаеми случая на сексуални посегателства по времето, когато Световната здравна организация е помагала на Демократична република Конго да се справи с епидемията от ебола. 21 от тези служители вече са с обвинения. Това е установила независима комисия, предава Bulgaria ON AIR.

Разследване на Асошиейтед прес установи, че висшето ръководство на СЗО е било информирано за злоупотребите през 2019 г., но не е спряло тези случаи, дори е повишило един от замесените служители.

“Това е най-голямото разкритие за сексуално насилие, извършено по време на една от инициативите на ООН”, казва Паула Доновън, която води кампания за прекратяване на сексуалната експлоатация цитирана от “Индипендънт”.

Малик Кулибали, който е един от членовете на комисията, каза, че са разкрити девет случая на изнасилване. Интервюираните жени са казали, че извършителите не са ползвали предпазни средства и е имало забременели жени. Някои от жертвите са споделили, че изнасилилите ги мъже са ги принудили да направят аборт.

Най-младата предполагаема жертва е на 13 години. Тя разказва, че шофьор на СЗО е спрял край пътя в Мангина, където тя е продавала карти за телефон април 2019 г., и ѝ е предложил да се разходят до дома му. Вместо това той я завежда в хотел, където я изнасилва.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докладът е “мъчително” четиво. И допълни, че четирима души са уволнени, а двама са пуснати в неплатен отпуск.

Докладът на комисията разкрива най-мащабните сексуални злоупотреби, свързани с институция на ООН от години.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.