Сите капанци пак се събраха в Гецово

ЗАМ.-КМЕТЪТ ДОБРИН ДОБРЕВ КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛОТО: ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА БЪДЕТЕ ДОМАКИНИ НА КАПАНСКИЯ СЪБОР ВО ВЕКИ ВЕКОВ

В истински голям празник, препълнил площада в Гецово, се превърна завръщането на Капанския събор в символичното за него населено място, там, където той се роди преди 10 години.

В юбилейно издание участваха над 30 състава и индивидуални изпълнители от: община Разград, община Цар Калоян, кубратското село Каменово и търговищките Садина и Паламарца, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Общо около 300 певци, танцьори и музиканти излязоха на сцената, а освен нея на площада имаше и арт работилничка за децата, в която Николинка Ангелова от Гецово, на която помагаха читалищните секретари от Ушинци и Дянково, обучаваше малчуганите как да си направят капански сувенири. Имаше и детски атракциони, а също и няколко щанда за продажба на сувенири, както и заведения за хранене. Празникът продължи през целия ден въпреки променливото време в следобедните часове.

Преди подаръка на Община Разград за Гецово и неговите гости – концерт на Николина Чакърдъкова – с приветствие към домакините и гостите на събора се обърна зам.-кметът и изпълняващ функциите кмет на  Община Разград Добрин Добрев. Той им предаде поздравите на кмета Денчо Бояджиев и изрази и неговото, и своето задоволство, че „Капанският събор след кратко прекъсване се върна отново на мястото си, защото камъкът си тежи на мястото”. „Съборът е ваше отроче и заслужавате на бъдете домакини оттук нататък во веки веков” – каза още Добрин Добрев. Той пожела на организаторите и гостите на събора да продължат да съхраняват бита и културата на една от най-интересните етнографски групи за поколения напред.

С жив подарък се появи на сцената и специалният гост на събора – Николина Чакърдъкова пя и танцува не само с Неврокопския ансамбъл, а и със своята дъщеря Мария Чакърдъкова. Няколко ката хора се извиха на площада, докато двете изпълняваха завладяващата си музика.

Освен грамотата за отлично представяне, каквато получиха всички участници в събора, Николина и Мария Чакърдъкова получиха и сувенири от кмета на Гецово Емил Гиздов – капанска камилчена китка, изработена от пенсионерски клуб „Златна есен” и магнитче с картата на България, на която специално е отбелязано Гецово – „за да не забравите пътя към Гецово и пак да ни гостувате” – обясни Гиздов. Николина Чакърдъкова се завърна на сцената и за още един подарък – тъкана капанска кърпа от прабабата на гецовлийка, последната в раклата й. „Ако прабаба ми беше жива, щеше да Ви е почитателка” – увери жената.

Юбилейното десето издание на Капанския събор бе организирано от Община Разград и Кметство Гецово. В края му кметът на Гецово благодари за съдействието в организацията на: Община Разград, Регионален център „Читалища“, ОП ”Паркстрой”, ОП ”Ремонтстрой”, Общинско радио Разград, читалище ”Просвета” – Гецово и на работниците към кметството.

/e-Razgrad/

Hits: 31

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.