Силни думи от учител, бели, зелени и червени балони в небето и кръшно хоро за Деня на Съединението в Разград

С кръшно хоро, в чиито начало и край имаше български трибагреник, завърши тържеството, организирано от Община Разград за националния празник Деня на Съединението на Източна Румелия и Княжество България 6 септември. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
То се проведе на площад „Независимост” – място, свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Именно тук, пред ликуващото население преди 135 години, е прочетен Манифестът на княз Александър Батенберг, пак на това място предците ни са чули и Манифеста на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България – припомни в началото на празничното събитие заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.
Той даде думата за тържественото слово за празника на учителя по история в ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”-Разград Станимир Куртев.
„Разделеното ни общество има различно отношение към много от датите от нашето минало, но няма българин, чието сърце да не се изпълва с гордост и патриотизъм на 6 септември.” – заяви Станимир Куртев. Той допълни, че преди 135 години българите от двете страни на Балкана демонстрират уникално единомислие и стремеж към осъществяване на желаното от всички слоеве на българското общество съединение. „Това е първата категорична заявка за самостоятелно равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак към европейските политици, че трябва да се съобразяват с младата българска държава. Една мечта на всички българи от деня на Берлинския договор е сбъдната, България става по-силна политически, икономически и духовно.” – каза още Куртев. „С действията си нашите предци ни показват пътя за просперитет на Отечеството: те се издигат на филиите и фобиите си, загърбват политическите и личностните си пристрастия в името на Майка България” – завърши тържественото си слово Станимир Куртев.
След неговите думи под звуците на националния химн в небето от ръцете на деца в носии и ученически униформи полетяха 135 балона с цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено, червено.
Програмата за празника продължи с изпълнения на Капанския ансамбъл, а тържеството завърши с няколко ката кръшно хоро, на което се хванаха голяма част от присъстващите.
Сред множеството граждани на площада бяха: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете на Община Разград Полина Иванова и Мирослав Грънчаров, заместник областният управител Евгени Драганов, секретарят на Община Разград Нели Добрева, общински съветници, разградчани от различни възрасти.


/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.