Сиамски близначки успешно разделени след 27-часова операция

ЕЛИЗАБЕТ И МЕРИ БЯХА ИЗПИСАНИ ОТ БОЛНИЦА ACIBADEM ALTUNIZADE В ТУРЦИЯ

16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница Acibadem Altunizade в Турция след успешно възстановяване от рядка и сложна операция, продължила 27 часа. Близначките, родени през юли миналата година, бяха свързани в областта на таза и споделяха редица части от тялото, включително част от гръбначния стълб, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури. Те бяха доведени в Acibadem на 9-месечна възраст, като цялостният процес по лечението и възстановяването им отне 7 месеца и изискваше усилията на много лекари от различни медицински специалности. Близо три месеца след операцията бяха изписани като здрави момичета в две отделни тела.

Елизабет и Мери са родени на 6 юли 2020 г. в семейството на 26-годишната Каролин и 28-годишния Ричард Акуе, след нормално протекла и редовно проследявана бременност. След планираното цезарово сечение, както медицинският персонал, така и родителите са изненадани да видят, че близначките са свързани в областта на таза. За съжаление, Камерун не разполага с медицинска и технологична обезпеченост за извършване на операция за разделяне на сиамски близнаци. От президентската институция обаче се ангажират със случая и се свързват с лекари в болници Acibadem в Турция. Така Елизабет и Мери пристигат в болница Acibadem Altunizade на 30 март 2021 г. и започва планирането на самата операция.

За сложната операция са мобилизирани лекари от различни специалности, включително урология, неврохирургия, детска хирургия, пластична хирургия, интензивни грижи, радиология, сърдечносъдова хирургия, физиотерапия и рехабилитация. Всеки детайл от операцията е планиран с помощта на 3D модели, изработени след подробни образни и ангиографски изследвания в Центъра за биодизайн към Университета Acibadem. Крайната цел е и двете близначки да запазят живота си, като се минимизират рисковете.

На 12 август 2021 г. в 8 часа Елизабет и Мери са поставени на операционната маса. Рискованата операция продължава 27 часа, а след успешното ѝ приключване двете момичета за първи път в живота си са поставени в различни легла в интензивното отделение на 13 август, за да се събудят за нов живот. Родителите Каролин и Ричард Акуе коментираха: „Не можем да опишем щастието от това да видим децата си да се движат свободно в леглата си, всяка в своята собствена стая. Дължим това невероятно щастие на доверието, което ни вдъхнаха лекарите, медицинските сестри, мениджмънта и целият персонал на болницата, със своя професионализъм и топлото си отношение, което повдигаше духа ни. Не можем да опишем щастието си с думи. Много хора очакват завръщането ни в нашата страна и се радваме да се завърнем след успешна развръзка, за едно ново начало“.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.