СЗО се обяви против ваксинацията на деца срещу Covid

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва универсална ваксинация на деца и юноши срещу covid, тъй като има малко случаи на сериозно заболяване в тази възрастова група.

В допълнение, в редица страни все още пълнолетното население не е ваксинирано. Това се казва в изявление, оповестено от стратегическата консултативна група от експерти по имунизация на СЗО.

„СЗО понастоящем не препоръчва ваксинация на деца и юноши, тъй като тежестта на Covid в тази възрастова група е ниска и защото не е постигнато широко ваксинационно покритие във всички страни“, казва се изявлението.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отново обърна внимание на липсата на справедливост при разпределението на ваксините по света. „Докато някои страни сега прилагат бустерни дози, само половината от държавите-членки на СЗО ще успеят да постигнат ваксинация на 40% от населението си до края на годината“, каза той, цитирайки „дисбаланси в глобалното предлагане на „ваксини“. Ръководителят на СЗО цитира данни, според които сега в света “около 20% от всички дози на ваксината се използват ежедневно за бустерни и допълнителни ваксинации”. Липсата на равен достъп до ваксини в света “коства много животи”, каза Гебрейесус.

Гебрейесус смята, че са необходими допълнителни мерки, за да се гарантира равен достъп до ваксини. Той припомни, че в Африка трима от всеки четири здравни работници не са ваксинирани.

БГНЕС

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.