Световният политически и бизнес елит се събира за 50-и път в Давос

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество, съобщиха осведомителните агенции.

Световният икономически форум ще се проведе за юбилейния 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема за тазгодишното издание е устойчивото развитие.

Ще се обсъждат и действия в отговор на климатичните промени и начини да се защити биоразнообразието, освобождаването от дългосрочните дългове, избягването на “технологична война”, осигуряването на необходимите умения за един милиард души през идното десетилетие, както и подхода за уреждане на конфликтите в световните “горещи точки”.

Тази година за втори пореден път във форума ще участва младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се очаква да призове за незабавно спиране на инвестициите в изкопаемите горива.

Участието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата година пропусна форума заради временното спиране на работата на федералните агенции, със сигурност също ще привлече внимание.

Първата среща е организирана в Давос през 1971 г. от германския икономист Клаус Шваб като начин европейският бизнес да постигне по-добро корпоративно управление. По-късно форумът се разширява и прераства в платформа за диалог, приема сегашното си име през 1987 година, а през 2015 г. е признат за международна институция.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.