Светлан БОНЕВ: Ремонтът на пътя Разград-Кубрат през Каменово е катастрофа

Кметът кубратското село Каменово,  през което сега върlи ремонта на пътя Разград-Кубрат, публикува  във Фейсбук своята гледна точка за случващото се в момента там.

Ремонтът на пътя Разград – Кубрат през Каменово е катастрофа. Искам областният управител Гюнай Хюсмен и депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов, дето се хвалят колко са големи заслугите им, че държавата дала 7,3 милиона за нов асфалт, да дойдат с колите си в Каменово и да гостуват на някой адрес на улица „Трапезица”.

Ще преживеят истински сървайвър, защото новото платно е с 1 метър по високо от нивото на улицата. И сега собствениците на 20 къщи не могат нито да излязат, нито да влязат в имотите си. Нито с кола, нито пеша. Няма подходи, няма тротоари, има насип, висок 1 метър, през който трябва да се катериш или да прелетиш , за да се качиш на шосето.

Аз съм кмет на Каменово и съм работил пътно строителство повече от 30 години. Бил съм и шеф на „Пътно“-то в Разград. Още като видях какви ги вършат, предупредих техника от „Строймонтаж” и директора на „Пътно“-то в Разград Людмил Янев, че така не може да се строи.

Липсва система за отводняване в село Каменово. Проектът е правен на коляно и няма предвидени отводнителни решетки нито канализация, което е задължително за шосе, когато то минава през населено място. Ако проектът не се преработи, тези милиони ще се хвърлят на вятъра и хората от Каменово, които живеят на улица „Трапезица”, ще останат откъснати от света.

На 4.10 2019 г. имах среща с шефа на „Пътно“-то инж. Янев, който е специалист по ВиК и със заместник областния Евгени Драганов. На моите предупреждения да спрат строителството и да преработят проекта, Янев каза, че повдигането на пътя с 1 метър било единственият начин за отводняване.

Ами като завали дъжд водата ще се стече пред къщите на хората и ще превърне дворовете им в блата. Всеки студент по пътно строителство знае, че в населени места отводняването става с решетки и канализация, като не се разрушават тротоарите.

Отделно, сега като положат асфалта там, без да мислят, отдолу остава един амортизиран водопровод, строен преди 60 години. Когато стане авария, там ще се копае и новото шосе ще стане пак на дупки. Проектът на АПИ обаче не е съгласуван с ВиК Русе, които са доставчик на водата в Каменово.

И накрая ще стане както много пъти досега – изсипват се едни милиони някъде, на никого не му пука, че проектът е недомислен, инженерите си мълчат, после сигурно депутати ,областен управител, кмет ще режат лента и ще се фукат с това безобразие на гърба на хората. Които веднъж са платили с данъците си за пътя и втори път, ще бъдат блокирани в домовете си, заради безхаберието на управниците.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.