Сватбените обичаи на капанците представя Капанският ансамбъл в празничен концерт

Спектакълът е на 4 декември от 18.00 часа, а входът – свободен

По повод Международния ден на хората с увреждания Капанският ансамбъл ще представи за пръв път пред почитателите си в Разград новия си тематично-сюжетен спектакъл „Дор три сита копринени“, посветен на сватбените ритуали на капанците като своеобразен мост между поколенията.

Игрите на младите в дома на момичето и ритуалът по бръсненето на момъка са в навечерието на сватбата. Следват поканата към кръстника и кръстницата да бъдат част от най-красивия празник в живота на семейството.

С три нощви момините дружки благопожелават здраве и сговор на бъдещото семейство, а с медената пита –  да бъде животът им сладък.

Тръпне булката под червеното було – раздяла с ласката на мама и прегръдката на татко.

По бяла пътека тръгват младоженците. За да се понесат и те в ритъма на вихрените хора – празникът на младостта и любовта е подкрепен и от възрастните в името на новия живот …

Случващото се в „Дор три сита копринени“ вече съпреживяха децата от всички разградски училища и гимназии. Спектакълът бе специално адаптиран за тях като образователен концерт. А като част от програмата за турнетата, го видяха почитателите на ансамбъла от десетки градове и села през тази година.

Сега с „Дор три сита копринени“ от сцената на Общинския културен център артистите от Капанския ансамбъл ще поднесат своя специален поздрав към разградчани и гости на града в навечерието на Никулден и Коледа.

Концертът е на 4 декември от 18.00 часа, а входът – свободен.

/e-Razgrad/

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.