САЩ ратифицираха членството на Финландия и Швеция в НАТО

Американският Сенат одобри резолюция, ратифицираща протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция в НАТО след историческото решение на тези две страни да се откажат от неутралитета си поради руската инвазия в Украйна, предаде “Франс прес”.

Горната камара в Конгреса на САЩ одобри резолюцията с огромно мнозинство при гласуването й от сенаторите от двете партии – с 95 гласа “за” срещу един “против”. За приемането на текста беше необходимо той да бъде подкрепен от най-малко две трети от гласувалите.

Правителството на Байдън подкрепяше горещо тази ратификация, чиято цел е да демонстрира непоклатимостта на Алианса пред експанзионизма на Русия. В САЩ единствено Сенатът има право да ратифицира международни споразумения.

Протоколите за присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО бяха ратифицирани в сряда от парламентите на Франция и Италия.

Заедно със САЩ държавите, ратифицирали бъдещото членство на Финландия и Швеция в алианса, стават 23 от общо 30. За да влязат в сила протоколите за присъединяване, те трябва да бъдат ратифицирани от всички страни, членуващи в пакта.

Ставайки част от организацията, двете страни ще могат да се ползват от чл. 5 от Северноатлантическия договор. Той предвижда съвместен отговор в случай на нападение срещу един от членовете на алианса.

На вчерашните дебатите сенаторите отхвърлиха поправка, която имаше за цел да запази правото на американския Конгрес да обяви война при задействане на чл. 5.

Дневник

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.