САЩ дават $1 милиард на Astra Zeneca за ваксина срещу COVID-19

Британският фармацевтичен гигант Astra Zeneca получи днес 1 милиард долара правителствено финансиране от САЩ за експериментална ваксина срещу COVID-19, която разработва университетът в Оксфорд, предадоха сп. “Форчън” и агенция Блумбърг.

Инвестицията ускорява световната надпревара за намиране на ваксина, която е най-сигурната стъпка към рестартиране на спрените заради коронавируса икономики.

Британският производител на лекарства каза, че е осигурил капацитет да произведе 1 милиард дози от ваксината. Той каза, че очаква да е готов с нея през септември, но тя е още във фаза на опити с хора и няма гаранция за успеха ѝ.

Astra Zeneca може да получи общо 1,2 милиарда долара от американското правителство, а то очаква да получи 300 милиона дози от ваксината до октомври.

Това е четвъртият проект за ваксина по света, който получава щедро американско финансиране. Общо 256 милиона долара получи френската фармацевтична компания Sanofi.

Парите от САЩ ще помогнат да бъде завършена последната фаза на клинични тестове върху 30 000 пациенти и върху деца с ваксината на Astra Zeneca.

Клуб Z

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.