САЩ в навечерието на битката Тръмп-Байдън

Тези избори в САЩ се превърнаха в референдум за управлението на Доналд Тръмп и това е успех за кампанията на Джо Байдън.

Ако се съди по социологическите проучвания, много голям брой хора не одобряват начина, по който Тръмп борави с COVID епидемията. Това коментира в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” бившият зам.-министър на външните работи Стефан Тафров. Според него изборите са много важни, защото американското общество е много поляризирано и разделено. Именно това е и основното послание на Джо Байдън – да обедини Америка.

Силата на Байдън е женският вот. Жените са най-обезпокоени от развитието на епидемията и затова застават зад него. Образованите хора по традиция са зад кандидата на демократите, коментира Тафров.

Ако по време на изборната нощ Байдън спечели Флорида, където силите са изравнени, изборите ще приключат и той ще бъде президент. Ако Тръмп спечели Флорида, ще трябва да се изчака, за да се види какво ще се случи. В Пенсилвания резултатът може да дойде в петък, а дори и по-късно, обясни бившият зам.-министър по отношение на т.нар. “колебаещи” се щати. По думите му има няколко обстоятелства, които променят ситуацията спрямо 2016 г. по отношение на социологическите проучвания.

Първо – Байдън е много по-напред в тях, отколкото Клинтън в този момент. Второ – самите социологически агенции се опариха 2016 г. и промениха методиката си. В ключовите щати в Северозапада тогава нямаше много сериозни проучвания, а сега има, каза още Стефан Тафров. Друг фактор, който играе роля в полза на Байдън, е, че тогава независимите избиратели в последния момент гласуваха за Тръмп. Сега очевидно те са по-скоро за Байдън, допълни той.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.