Самодейци от Разградско са на събора в Копривщица

Самодейци от цялата Разградска област се качват днес на поляните над Копривщица, за да представят едни от най-добрите образци на българското народно творчество от региона в дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество.

Там са 230 танцьори, певци и музиканти от Лудогорието: Осемнадесет художествени колектива и седем индивидуални изпълнители – самобитни носители на автентични народни песни, танци, инструментални мелодии и костюми.

Припомняме, че през 2015 година фолклорните групи и изпълнители от региона, участници в XI Национален събор за народно творчество в Копривщица, се завърнаха от там с общо 27 приза.

Близо 7000 са участниците в тазгодишния събор – от 5- до 95-годишна възраст, от всички краища на България, ще се изявяват на 8 сцени в местността Войводенец и в центъра на Копривщица до неделя включително.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). Българската телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума.

От 2016 г. съборът е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.