Руски кораб стреля по британски в Черно море, самолет пусна бомби по пътя му

Руските власти съобщиха, че боен кораб е стрелял по британски разрушител в Черно море. От руски самолет Су-24 били пуснати и четири бомби по пътя му като предупреждение.

Британското министерство на отбраната заяви, че няма подобно нещо, срещу кораба не е стреляно и отхвърля твърденията за хвърлените бомби. “Смятаме, че руснаците провеждаха учения със стрелби в Черно море и предварително уведомиха морската общност за действията си”, пише министерството в “Туитър”.

Според информацията на “Интерфакс” британският съд HMS Defender е навлязъл близо 3 км в руската акватория, преди да я напусне след предупрежденията. Според ТАСС британският военен аташе в Москва е извикан в министерството на отбраната заради инцидента.

“Разрушителят е предупреден, че ще се използват оръжия, ако прекоси границата на федерацията”, но не последвала реакция, съобщава министерството на отбраната.

Инцидентът е в района на нос Фиолент, на около 3 км от него и следователно от анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Тъй като анексията не получи международно признание, от международноправна гледна точка корабът е навлязъл в украински води.

Според руските въоръжени сили изстрели са отправени от погранични кораби в 12:06 и 12:08 московско (и българско) време, предупредителните бомби – в 12:19 ч.

Малко по-рано началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов обяви на конференцията по сигурност, че активността на НАТО по море край руските граници “значително” се е увеличила.

На същата конференция руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва иска да укрепи връзките си с хунтата, свалила демократично избрания лидер на Мианма. На фона на санкциите, наложени от Запада след преврата от тази зима, на събитието присъства лично лидерът на хунтата Мин Аун Хлайн. Стотици протестиращи и активисти са убити или задържани от февруари насам. Военните твърдят, че завзели властта заради изборни измами.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.