Румен Радев: Няма да кажем “да” преди Скопие да спре с изопачаването

Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка Северна Македония, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи.

Няма как да кажем “да”, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем “да”, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история. Това заяви президентът Румен Радев, след като България отново блокира старта на преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

По думите на държавния глава, само от диалога с България зависи по-бързото движение на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна, каза той при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Нека да е ясно – хората в РСМ са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни, посочи държавният глава.

Той поясни, че нашата страна е успяла в настояването си въпросът с даването на начало на преговорите със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ, посочи президентът.

Радев добави, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания. Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции – Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на САЩ, отбеляза държавният глава.

Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България доказа, въпреки натиска над нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза, заяви той.

Президентът отбеляза, че освен устояването на натиска, нашата страна е успяла да избегне обвързването на въпроса с календарен график. Натискът ще продължава, но доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме диалога и размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск, заяви Радев.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.