РСМ се готви да “изчегърта” и клуба ни в Охрид

Комисията за използване на личните имена в наименованията на сдружения и фондации в Република Северна Македония е дала отрицателно становище за използването на името Цар Борис Трети в името на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети“ в Охрид, съобщават медиите в Северна Македония.

От Комисията допълват, че „назоваването на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество, той (Цар Борис Трети) е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на която са ликвидирани стотици граждани“.

„Специално е подчертано мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“, пише в съобщението на Министерството на правосъдието.

Заключението от заседанието ще бъде препратено на министъра на правосъдието, който да се произнесе за това дали Сдружението „Цар Борис Трети“ от Охрид да бъде заличено от Централния регистър на Република Северна Македония.

През подобна процедура, съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите преди седмица мина и Сдружението „Иван Михайлов“ в Битоля, което вече е заличено от Централния регистър.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети“ в Охрид е регистрирано на 17 ноември 2021 г. Откриването на помещението на сдружението бе съпроводено от протести, организирани от „Левица“ и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ.

Името на сдружението бе обявено за провокативно, а срещу неговото помещението бяха хвърляни камъни, табелата с наименованието бе чупена, беше нападнато и с огнестрелно оръжие, а секретарят на сдружението Християн Пендиков беше пребит, като според обвинението на прокуратурата това е извършено от омраза.

Dnes.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.