Родени в германския Райхстаг деца се събраха в Берлин

Петнайсетина души, родени в сградата на германския парламент – Райхстага – през последните години на Втората световна война, бяха посрещнати от председателя на Бундестага Волганг Шойбле на специално събиране, предаде ДПА.

Райхстагът като институция води началото си от времето на Свещената римска империя. Германският парламент се нарича по този начин до разгрома на хитлерова Германия. В съвремието “Райхстаг” се нарича сградата, а “Бундестаг” – институцията.

Не се знае точно колко бебета са били родени в историческата сграда в центъра на Берлин между 1943 и 1945 година, но е известно, че близка болница организира родилно отделение в мазето й в през този период, за да осигури безопасността на новородените и майките по време на бомбардировките.

“Не знаем колко хора са родени тук – всички документи са били унищожени”, каза 76-годишният Шойбле, който е доайенът на парламента.

Той покани т. нар. бебета на Райхстага на специална обиколка на сградата и дискусия, пише БТА.

Сред тях е 74-годишната Марейле Ван дер Вист, която е родена на 15 септември 1944 година.

“Майка ми в напреднала бременност пътувала до бункера в Райхстага всяка вечер, а сутрин се връщала вкъщи. Нямам представа как е успявала да го прави в силно разрушения град, при непрекъснатите сирени и падащи бомби”, разказва Ван дер Вист.

Тя има пожизнено разрешение да посещава Райхстага, когато реши. “Казаха ми, че мога да идвам когато си искам, с когото искам”, допълва жената.

Сред родените в сградата е и Михаел Турнес. Той описва как хората занемяват, когато видят свидетелството му за раждане, на което на ръка е написано “роден в Райхстага”.

Същото пише и на свидетелството за раждане на Моника Айзер, макар и на машина.

Посещението на Берлин и Райхстага за мен винаги е нещо специално – историята е навсякъде, казва тя.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.