РИОСВ: Продължават проверките по сигналите за неприятни миризми в Разград

ОТКЛОНЕНИЯ СА ОТЧЕТЕНИ САМО ПРИ СЕРОВОДОРОДА, КАТО В 6 ДНИ СА РЕГИСТРИРАНИ ПРЕВИШЕНИЯ НА  МАКСИМАЛНАТА СРЕДНОЧАСОВА НОРМА, В ПЕРИОДА 7-13 АВГУСТ, В МАЛКИТЕ ЧАСОВЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО, ОТ 1.1 ДО 5.2 ПЪТИ НАД НОРМАТА

Експертите на РИОСВ-Русе продължават с извънредните проверки по зачестилите сигнали за неприятни миризми в Разград. Сигналите са от средата на месец август, като до настоящия момент са постъпили 30, предимно в малките часове на денонощието. Това съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията час и половина преди насрочената за 15.00 часа извънредна сесия на Общинския съвет тъкмо по този повод.
При извънредния контрол са извършени обходи в отделни райони на град Разград, промишлените зони и съседните населени места. От всички промишлени оператори е изискано осигуряване на постоянен достъп, както до обектите, така и до регламентираните в разрешителните им документи точки на заустване в река Бели Лом.
Осъществен е контрол на Градска пречиствателна станция (ГПСОВ) на град Разград. Взети са проби отпадъчни води от изхода на станцията, както и от заустването на голям промишлен обект на вход ГПСОВ. Пробите се обработват в Регионална лаборатория – Русе към ИАОС, а резултатите се очакват в началото на септември.
В ход са и съвместни проверки със служителите на реда, във връзка с указания на Районна прокуратура – Разград на големите промишлени обекти в Разград, участъци от река Бели Лом на територията на града и ГПСОВ.
Мобилната автоматична станция на ИАОС извърши двуседмични измервания на качеството на атмосферния въздух по план, от 5 до 17 август.

Измервани са нивата на азотни оксиди, серен диоксид въглероден оксид, озон, ФПЧ 10 микрограма и сероводород. Отклонения са отчетени само по показател сероводород, като в 6 дни са регистрирани превишения на  максималната средночасова норма,  в периода 7-13 август, в малките часове на денонощието, от 1.1 до 5.2 пъти над нормата.

На 13 август Мобилната станция е отчела само едно превишение на средноденонощната норма от 0.003 милиграма на кубичен метър. Регистрираната стойност е два пъти над нормата.

Като цяло, през последните 3 години намаляват регистрираните превишения по показател сероводород, както на средночасовата, така и на средноденонощната норма и на максимално измерените стойности.

Резултатите ще бъдат предоставени на РЗИ-Разград и общината.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.