Решението на Борисов: Велико народно събрание и промени в Конституцията

ПРЕМИЕРЪТ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА, КОГАТО 44 НС НАСРОЧИ СВИКВАНЕ НА ВНС

Премиерът Бойко Борисов обяви своите решения в 12-минутно видеобръщение, разпространено от пресслужбата на правителството.

Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията в частта за съдебната власт и състава на Народното събрание.

“Време е за рестарт. ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция. Време е не само за смяна на системата, а за рестарт на държавата. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са само думи”, каза премиерът.

“В момента, в който Народното събрание вземе решение за свикване на Велико народно събрание, аз ще се оттегля от поста министър-председател”, заяви Бойко Борисов.

Той изреди и промените в Конституцията, които ГЕРБ ще внесе – намаляване на депутатите от 240 на 120, както и редуцирането на състава на ВНС от 400 депутати на 200.

“Това са неща, които хора искат от години, така ще изчезнат депутатите анонимници”, заключи Борисов, като посочи, че 200 народни избраници в състава на ВНС ще бъдат мажоритарно избрани, а други 200 – пропорционално.

Ще бъде разпуснат Висшият съдебен съвет, като на негово място ще бъде създаден съдебен съвет на съдиите и на прокурорите.

В състава на съдебния съвет ще влизат 7 съдии, избрани от гилдията, и 6 – от НС от 2/3 от депутатите. В състава по право ще влизат председателите на ВКС и ВАС.

Мандатът на тримата първи в съдебната власт – председателите на върховните съдилища и главния прокурор, ще бъде редуциран от 7 на 5 години. Към двата съвета – на съдиите и прокурорите, ще има отделни инспекторати.

Предвижда се още да се ограничат правомощията на министъра само до управлението на бюджетите и недвижимите имоти на съдебната власт.

Въвежда се и институтът на индивидуалната конституционна жалба, обяви още Борисов.

“Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на пандемия, на криза, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата, от това има нужда страната”, завърши ключовото изявление на премиера.

Борисов благодари и на коалиционните си партньори, че проявили разбиране, след като им съобщил решението си. Преди да съобщи какво е окончателното му решение, Борисов направи анализ на ситуацията след едномесечни протести. Той заключи, че те не са излъчили своите млади лидери, а автентичността им е била подменена. Премиерът не подмина и ролята на президента, който вместо обединител, се оказал разединител и изправил българи срещу българи.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.