Рецептите за лекарства няма да са само електронни от 1 юни

Рецептите за лекарства няма да са само електронни от 1 юни, както се предвиждаше допреди дни, съобщава “Медиапул”, като се позовава на поредна промяна в наредбата за отпускане на лекарства, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Промените са подписани от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров два дни след встъпването му в длъжност, като с това отменя пък един от последните актове на бившия министър – Костадин Ангелов.

Така и занапред рецептите за лекарства, които се издават както от личните лекари, така и от болници и от специалисти, ще могат да се издават и на хартия. В мотивите към промените в наредбата на Кацаров се посочва, че “ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти”.

Последно в началото на май бе обявено от тогавашния зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков, че въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага до началото на юни, защото болничната система не бе готова с необходимия за това софтуер. Преди дни здравната каса дори напомни със съобщение, че от 1 юни институцията ще заплаща (напълно или частично) лекарства, които са изписани единствено по електронен път.

Това обаче се оказа неокончателно, защото последният проект на наредбата е с краен срок за обществено обсъждане до 28 май, като оставя валидни и хартиените рецепти.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.