Ремонт и модернизиране в училищата „Н. Икономов“ и „В.Левски“ по Плана за възстановяване и устойчивост

Десет докладни записки включваше дневният ред на последното за годината заседание на Общински съвет-Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната администрация.

Не бе приета само първата докладна в дневния ред, внесена от кмета Денчо Бояджиев – за одобряване на план-сметки за разходите по третиране на битовите отпадъци и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на Община Разград за 2023 г. В нея не се предвиждаше изменение на такса смет. Общата стойност на разходите за чистота бе 5 864 050.51 лв. Тъй като докладната получи 12 гласа „за“, 12 „против“, а един съветник се въздържа, тя не бе приета и за догодина остават в сила план-сметките от настоящата година, които са 6 109 746 лв., в същия размер остава и такса смет.

С различни мнозинства съветниците одобриха останалите докладни, пет от които – за даване на съгласие за кандидатстване на Община Разград за финансиране на проекти. Местната управа има намерение да кандидатства за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост с проект за изграждане на Младежки център. Идеята е той да се помещава в бившия Междуучилищен център, в него да работят 10 човека – младежки работници, медиатори, психолог. Максималната финансова стойност, за която може да се кандидатства, е 4 300 000 лв.

Пак по Националния план за възстановяване и устойчивост, но по процедура „Модернизация на образователната среда“, ще се кандидатства за ремонти на две разградски училища. В ОУ “Никола Икономов“ се предвижда внедряване на комбинирана система за отопление чрез генератори на топлина, използващи енергията от възобновяем източник – термопомпи, доставка и монтаж на инсталация за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, на хибридна вентилационна система и топлоизолация на подпокривното пространство с минерална вата.

В ОУ“Васил Левски“ пък идеята да се извърши основен ремонт на цялата сграда: конструктивно укрепване, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, подмяна на дограма, изграждане/подмяна на ВиК инсталации, инсталации за енергия, отопление, вентилация, охлаждане, ремонт на санитарни възли, изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия и други строително-монтажни работи за цялостен обновен облик на училището както отвън, така и отвътре, включително и двора. И за двете училища максимална стойност на проект е 4 500 000 лв.

Другите два проекта, с които Община Разград има намерение да кандидатства за финансиране, са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Единият е по процедура „Бъдеще за децата“ за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултантска подкрепа за превенция на рисковете и изоставяне на детето, негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване на живот в контекста на Европейската гаранция за детето. Максимално допустимата безвъзмездна помощ е 391 166 лв. Вторият проект е по процедура „Укрепване на общинския капацитет“, по него максимално допустимата стойност е 276 360 лв.

На сесията си днес съветниците приеха изменения на бюджета, свързани с извършени икономии по две дейности – за купуване на телескопична вишка за ремарке за “Паркстрой“ и за проектиране на улична канализация по ул. „Абритус“ от бивш мебелен магазин в посока до блок „Чавдар“. С икономисаните общо 5000 лв. бе решено да бъдат увеличени средствата за купуване на лекотоварен автомобил за “Паркстрой“. Одобрена бе и докладна за изменение на подробен устройствен план, както и приет План за действие на община Разград в изпълнение на стратегия на област Разград за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация (2022-2023 г.).

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.