Ремонтът на пътя Разград – Кубрат може да започне и тази година

Областният управител Гюнай Хюсмен разговаря със заместник-министър Николай Нанков и шефа на АПИ Георги Терзийски за предстоящия старт на ремонта на пътя Разград-Кубрат. Това стана веднага след срещата на областните управители, представители на НСОРБ и ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с ограничаване на африканската чума по свинете. От пресцентъра на областната администрация не уточняват никакви подробности, но познавайки неотстъпчивостта на Гюнай Хюсмен при изпълнение на поети от него обещания пред хората в Лудогорието, разговорите му с Нанков и Терзийски едва ли са „изстрели в тъмното“.
В срещата във Велико Търново, посветена на африканската чума, участваха: министър Десислава Танева, заместник-министър Янко Иванов, заместник-министър Атанас Добрев, заместник-министъра в МРРБ Николай Нанков, председателя на УС на АПИ Георги Терзийски, областни управители, кметове, представители на БАБХ и областни дирекции по безопасност на храните.
Към днешна дата в страната има 30 огнища по домашни свине и 33 случая с диви свине, болестта е установена на територията на 11 административни области – съобщи министър Танева. Тя призова участниците в срещата да водят разяснителна кампания сред хората по отношение необходимостта от доброволното усвояване на месото от прасетата от типа „заден двор“. След дискусия бе уточнена датата 26 август за изпращане в земеделското министерство на списъците с хората, които доброволно са заклали животните си, за да може в началото на септември на получат вече обявеното финансово подпомагане за дезинфекционни мероприятия в размер на 300 лева. Размерът няма да зависи от броя на прасетата, предвиден е за всеки обект от типа „заден двор“, където стопаните са заклали доброволно животните си. Това ще се удостовери с подписите на кметовете на населени места и на ветеринарния лекар в тях, ще бъде заверено и от областните управители.
Подготвят се и нормативни промени във връзка с облекчаване процедурите по регистрация на обекти, в които се отглеждат прасета, като основно изискване ще е осигуряване на мерки за биосигурност. „Ако искаме да имаме местно производство на свинско месо, трябва да осигурим мерки за биосигурност“ – заяви министър Танева.
/e-Razgrad/
Снимки: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.