Рекордни студове в Турция: Термометрите показват -40 градуса

Източните провинции на Турция се борят с рекордни студове.

На места температурите паднаха до минус 40 градуса, а снежни виелици не позволяват издирването на 13 мигранти, изчезнали в района на град Ван, пише вестник Сабах. Източна Турция обичайно е най-студената част от страната през зимата, но дори и за тези райони отчитаните стойности са необичайно ниски. Минус 40 градуса бяха регистрирани в градчето Гьоле, където втора поредна година търпят подобна зима. През 2019 имаше ден, в който беше минус 32,5 градуса.

Изключително студено беше и в община Ашкале в провинция Ерзурум. Там отчетоха минус 35 градуса. В провинция Карс съобщиха за минус 31 градуса, а в централната част на Ардахан стана минус 26. Към студа на места се прибави и дълбок сняг. В Агри, край границата с Армения, бяха отчетени 34 сантиметра. В региона се сблъскват с необичайни проблеми, като замръзването на обществените чешми в Ерзурум. Пожарната цял ден чистеше големи ледени висулки от местата, където представляваха опасност за населението. Екипите по извозване на боклука се видяха принудени да използват брадви, за да могат да разчупят замръзналите торби и да ги натоварят в камионите. Специалисти предупреждават, че арктическите студове пречат на дивите животни в региона да намират храна.

В Агри беше оставен един тон храна в отдалечените райони, с надеждата че ще помогнат на местната фауна да оцелее в студените дни.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.