Районирането за прием на първокласници се отлага за следващата учебна година

Приемът на първокласници с предимство в най-близкото до тях училище /или райониране/, което бе разпоредено със заповед на кмета на Разград Денчо Бояджиев през януари, се отлага за следващата учебна  година.

Това стана ясно на съвместно заседание на комисиите по образование и по законност към Общинския съвет. Оказа се, че с дата 16 април тази заповед е спряна от Административния съд до произнасянето му с решение по жалба по проблема от адвокат Марин Кинов – баща на първолак.

По време на разгорещената дискусия, в която отчетливо личаха и политика, и лобистки изказвания в посока на конкретно разградско училище, все пак стана ясно, че няма време за нова разработка на система за прием на първокласници /запиването е до края на май, а едва ли дотогава ще има съдебно решение по казуса/ и приемът ще е по заповед на предишния кмет Валентин Василев от 2019 година.

Тази заповед обаче е с по-различни и по-малки райони. Което означава, че съвсем пък няма да стигнат децата за вече обявения план-прием за предстоящата учебна 2021/2022 година. В мъглата остана и това как ще бъдат съгласувани с Регионалното управление на образованието планираните 16 паралелки, а директорите искат 18. А истинският проблем е, че децата стават все по-малко.

Зам-кметът по образованието Руска Вътева припомни отново, че изискването за райониране при прием на първокласници е в сила още от 2016 година. „Разград не може да прави изключение, идеята е да има баланс и да не се закриват училища“, каза Вътева.

На финала на над двучасовото заседание, съветниците и от двете комисии решиха да предложат на общинската администрация да разработи нова Наредба за система за прием на първокласници, която да е в сила за следващата учебна 2022/2023 година

/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

2 Replies to “Районирането за прием на първокласници се отлага за следващата учебна година”

  1. Брях, добре че беше Кинов, че за тази година да го отменят. Ама догодина…. родителите на първолаци да се оправят – т.е. което дете е имало неблагоразумието да се роди в семейство което живее до Икономов, но му се повръща от старческата обстановка вътре – да се оправяяяяя – да не се е раждало там! Ми така де – имало е избор… някъде там… да е мислило.

  2. Какъв е проблема? Направете Разград един район и всеки ще избира по-качествената услуга. Иначе изкуствено се поддържат училища, който отдавна трябва да бъдат закрити, имаме хиляди училища, и никой не е доволен от образование то. Излизат пълни неграмотници!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.